Повернутися до звичайного режиму

Принципи здорового харчування для кожного

Учні Кожанської гімназії з початковою школою на позакласному занятті з медичною сестрою ознайомилися з принципами здорового харчування і спробували себе в ролі розробників здорового меню.

Шкільне харчування має забезпечувати дітей їжею та напоями, які відповідають сучасним принципам здорового харчування і рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України.

Здорове харчування у дитячому та підлітковому віці є дуже важливим для правильного росту та розвитку організму. Дослідження здоров’я та поведінкових орієнтацій українських школярів щодо здоров’я свідчить, що останнім часом нездорові харчові звички стають дедалі поширеними, а рівень фізичної активності помітно знижується. Діти віддають перевагу шкідливій їжі та мало рухаються, таке поєднання призводить до поширеності надмірної ваги й ожиріння серед дітей і молоді. Поєднання заходів із забезпечення здорового харчування і заохочення рухової активності у закладах освіти дають найкращий результат для профілактики надмірної ваги й ожиріння серед дітей.

Збалансоване, адекватне за калорійністю харчування разом із використанням вільного часу для занять спортом неабияк знижують ризик серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу, які дедалі більше поширюються серед дітей та підлітків. Також здорове харчування і здорові харчові звички сприяють психічному благополуччю дітей, дають змогу запобігти розладам харчової поведінки.

Звичка споживати здорову їжу допомагає запобігти карієсу, залізодефіцитній анемії й іншим проблемам зі здоров’ям, а також знизити ризик розвитку неінфекційних захворювань у старшому віці, зокрема трьох основних причин смертності — серцевих захворювань, раку й інсульту.

Діти можуть засвоїти принципи здорового харчування і сформувати звички здорової поведінки завдяки загальній атмосфері у закладі освіти, інформації, яку вони отримують на заняттях, щоденному меню та простору шкільної їдальні. Не менш важливою є поведінка та приклад вчителів і вихователів.

Формування культури здорового харчування — це спільне завдання для всіх працівників закладу освіти, здобувачів освіти, батьківської спільноти та представників громади. Кожен може зробити власний внесок, щоб завдяки здоровому харчуванню заклад сприяв збереженню і зміцненню здоров’я.

Учні й учениці можуть підтримати загальношкільний підхід до здорового харчування у такий спосіб:

  • бути активними учасниками шкільних заходів зі здорового харчування як у класі, так і поза ним;
  • робити тематичні проєкти на теми здорового харчування разом з однолітками та друзями;
  • надавати відгуки щодо послуг шкільного харчування, брати участь або ініціювати опитування серед школярів щодо улюблених страв, брати участь у дегустації нових страв шкільного меню;
  • поширювати ідеї здорового харчування вдома, серед членів своєї родини, допомагати купувати та готувати вдома здорову їжу.

Здоров’я – це те, що визначає тривалість та якість життя. Шкідливі звички, відсутність спорту та банальної гігієни, все це призводить до проблем, хвороб та інших недугів, які його ускладнюютьі не дають насолодитися сповна. 21 століття пропагує здоровий спосіб життя, зробивши його частиною загальної культури. Якщо раніше було модно стояти з цигаркою в руці, то зараз модно ходити в тренажерний зал, бо людина в хорошій фізичній формі живе куди веселіше, ніж людина з зайвою вагою та шкідливими звичками. Бути здоровим запрограмовано самою природою, а ми всіляко намагаємося переписати цю «програму».

Здорове харчування– це основа здоров’я людини та одна із складових здорового спосібу життя. У сучасному світі люди часом плутають справжні потреби з потребами, які їм нав’язують рекламою.

Напівфабрикати, продукти з безліччю консервантів, барвників, підсилювачів смаку не вписуються в систему здорового харчування. Адже така їжа уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини. А це означає, що, наприклад, запечене домашнє м’ясо в десятки разів корисніше, аніж куплена ковбаса чи сосиски. Саме тому зміна харчових звичок і пристрастей, пропагування здорового спосібу життя серед підлітків має дуже важливе значення, оскільки харчові звички, що формуються у дитинстві, зберігаються і в дорослому віці. Достатня кількість поживних речовин і правильна культура спроживання їжі не лише вбережуть дитину від численних хвороб, а й зроблять її бадьорішою і уважнішою.

/Files/images/2024-2/461989338_585235380494961_4669100964456930446_n.jpg

/Files/images/2024-2/3.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 13